مسجد نصیر الملک ایران به دلیل اینکه در نقوش آن رنگ صورتی کار شده به مسجد صورتی نیز شهرت دارد. بنای نام برده شده در محله ای به نام گود عربان و در جنوب خیابان لطفعلی خان زند واقع شده است.
یکی از بزرگان سلسله قاجار به نام میرزا حسن علی ملقب به نصیر الملک دستور ساختن این بنای تاریخی را داد که مدت زمان ساخت آن 12 سال به طول انجامید. معمار مسجد نصیر الملک شخصی بنام محمد حسن معمار بود.
صحن وسیعی در سمت شمال مسجد نصیر الملک قرار گرفته است. در ورودی بنا، شامل طاق نمایی مزین به کاشی های رنگارنگ می باشد. هم چنین دو شبستان در سمت شرق و غرب مسجد مشاهده می گردد.
در حیاط مسجد نصیر الملک شیراز حوض بزرگی واقع شده و طاقی در سمت شمال حیاط است که به طاق مروارید یا پنج کاسه معروف می باشد. در طاق جنوبی بنا نیز دو گلدسته زیبا قرار گرفته و در طرف غرب مسجد نیز شبستان اصلی با دریچه های شیشه ای رنگی و در طرف شرق شبستانی با هفت ستون سنگی رویت می شود.
به کاربردن شیشه های رنگی در این بنا شاید متذکر شوید که این اتفاق معمول بوده و در طراحی معماری ایرانی و در کلیساها نمود دارد، اما دیدن آن ها در مسجد رنگ ها جلوه دیگر و متفاوتی را ایجاد کرده به طوریکه تصاویر و عکس های مسجد نصیر الملک شیراز بارها و بارها در رسانه های خارجی پخش شده و زیبایی آن را مورد ستایش و تمجید قرار داده اند.
کاشی کاری های صورت گرفته در این بنا نیز نسبت به کارهای دیگر هم زمان خود از کیفیت زیادی بهره مند بوده به طوریکه در نقوش آن از آب طلا استفاده شده است. نقش و نگارهای دیوارهای حیاط مسجد نصیر الملک نیز از سفرهایی که به اروپا انجام می شد، الهام گرفته شده است.
چاهی که در آن دوران به وسیله گاو از آن آب بیرون می کشیدند هنوز موجود است. مرمت این بنای باشکوه با توجه به استاندارهای بین المللی از سال های قبل صورت گرفته است.
منبع : نشاط آوران